Gălăţeanul, care este cetăţean de onoare al municipiului nostru, a reuşit să stabilească câteva performanţe unice la nivel mondial, printre care se numără arbitrarea meciurilor de la trei campionate mondiale consecutive şi a patru finale europene. Nicolae Rainea este un om căruia i-a plăcut să-şi stabilească priorităţile în viaţă. Iar pentru el priorităţile au fost familia, sportul şi „activitatea de producţie”, cum o numeşte.
„Fiecare a fost pe locul întâi când a fost nevoie” , recunoaşte fără ezitare fostul mare arbitru internaţional. A ajuns „cavaler al fluierului” dintr-o întâmplare. În timp ce asista la un meci de fotbal, arbitrul de centru a venit la Rainea, pe care îl cunoştea ca jucător de fotbal, şi i-a propus să fie tuşier.
La scurt timp, s-a înscris la Şcoala de arbitri, iar după absolvire a devenit arbitru. Din 1959, când a intrat în arbitraj şi până în 1984, a parcurs toate treptele în această profesie, ajungând pe lista FIFA.
Performanţe fără egal
Palmaresul lui Nicolae Rainea este atât de bogat, încât este greu să înţelegi cum un singur om a reuşit ceea ce nici măcar zece arbitri români împreună nu ar putea realiza. A arbitrat 145 de meciuri internaţionale, printre care se numără partidele de la trei campionate mondiale şi patru finale europene.
Este vorba de finala Cupei UEFA (1978) PSV Eindhoven-Bastia, Supercupa Europei (1978), finala Cupei Europei interţări (1980) Belgia-RFG şi finala Cupei Campionilor (1983) Juventus-Hamburg. La acestea, se adaugă trei finale ale Cupei Balcanice şi trei finale ale Cupei României.
Din 1990 şi până în prezent, a făcut parte permanent din Comisia Centrală a Arbitrilor, iar acum este preşedintele de onoare al acestei structuri. Timp de 15 ani a fost observator UEFA iar în momentul de faţă este abservator pentru toate ligile de fotb