Sunt peste un miliard, muncesc mult, pe bani puţini, şi sunt învăţaţi să nu trăiască din datorii la bănci. În acest moment de criză, produsele chinezeşti au împânzit lumea. Sursa: EPA Photo
În timp ce România, alături de întreaga Europă, SUA, Rusia, se zbate să supravieţu iască valurilor crizei economice, sunt ţări care nu numai că nu au fost afectate, ci chiar au reuşit să profite de căderea celorlalţi.
China, Indonezia, Singapore, Brazilia şi alte ţări de pe continentul sud-american îşi continuă nestingherite creşterea economică, în timp ce cealaltă parte a lumii caută soluţii urgente ca să iasă din recesiune. Ţara care a fost cel mai bine pregătită, chiar şi involuntar, pentru o asemenea lovitură financiară şi care a ştiut să profite cel mai mult de oportunităţile de moment este China.
Secretele succesului
O veste de luna trecută a făcut înconjurul lumii: China a devenit cel mai mare exportator la nivel mondial, depăşind Germania. În primul semestru, valoarea exporturilor chineze s-a ridicat la 521,7 miliarde de dolari, uşor peste 521,6 miliarde de dolari, valoarea exporturilor germane, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Cum a reuşit China, o ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, majoritatea bântuiţi de sărăcie, supuşi unui regim socialist, să ajungă cea mai mare forţă comercială a lumii? Explicaţia constă tocmai în diferenţele de mentalitate, de organizare, de politici şi de stil de viaţă dintre poporul chinez şi cele din Europa şi SUA.
„Rata foarte înaltă de economisire a chinezilor, situaţie total opusă celei din Statele Unite, unde cheltuielile mari sunt alimentate de credite, este una dintre principalele dezechilibre care au stat la baza crizei financiare globale”, se arată într-o analiză a Reuters.
Totuşi, nu toţi tinerii chinezi au moştenit menta