Imunizarea contra gripei noi nu se recomandă celor alergici la ouă, iar dozele indicate ar putea fi diferite în funcţie de vârsta copilului. Sursa: Reuters
Din cele 5 milioane de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1 care se preconizează să fie produse în România în acest an, circa 3 milioane se vor administra elevilor, copiilor din centrele de plasament, celor din grădiniţe şi studenţilor.
Restul vor ajunge la cadrele medicale, la angajaţii din serviciile publice esenţiale şi la gravidele care doresc să se imunizeze. Acţiunea va începe cel mai probabil în decembrie. Specialiştii susţin că noul vaccin nu are reacţii adverse diferite faţă de altele contra gripei, cele mai frecvente neplăceri fiind dureri sau roşeaţă la locul administrării. Vaccinul are însă restricţii şi condiţii speciale în care trebuie făcut.
1. Când poate fi făcut vaccinul? Cantgrip, cum se numeşte vaccinul românesc contra gripei noi, nu trebuie administrat în aceeaşi zi cu vaccinul pentru gripă de sezon. „E bine să existe un interval de timp şi un loc de administrare diferit între vaccinuri”, afirmă conf. dr. Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii. Vaccinarea trebuie amânată dacă persoana în cauză are febră sau afecţiuni acute respiratorii.
2. De la ce vârstă se face imunizarea?Vaccinul nu trebuie să le fie făcut copiilor care n-au împlinit încă vârsta de 6 luni. Imunizarera cu Cantgrip nu se recomandă nici persoanelor alergice la ouă, carne de pasăre, fulgi sau pene deoarece acest vaccin este făcut pe bază de ouă embrionate. „Cei alergici pot apela la un alt vaccin, care să aibă altă compoziţie”, explică medicul Alexandru Rafila. În lume sunt companii care produc vaccinul antigripal pe bază de celule, nu pe ouă embrionate.
3. Cine nu trebuie să se vaccineze?Până acum, în România, pacienţii cu risc ridicat de îmbolnăvi