Cei care au pariat pe acţiunile companiilor listate au obţinut randamente cu mult peste nivelul dobânzilor oferite de bănci pentru economiile atrase. Risc mare, câştig mare. Investitorii care au mizat în acest an pe titlurile societăţilor de investiţii financiare. Citiţi şi:
Bursa în contratimpRomânia, codaşă la investiţii în străinătateFMI: Cheltuielile trebuie reduse, dar nu cele de investiţii
Pierderile masive înregistrate anul trecut pe Bursa de la Bucureşti i-au alungat pe investitori. Mulţi şi-au închis poziţiile şi au preferat să-şi pună banii rămaşi în depozite bancare, mult mai sigure şi cu dobânzi la nivelul maxim al ultimilor ani (15-16% pentru lei, la începutul anului).
Şi totuşi, cei cu apetit pentru risc, care au continuat să parieze pe titlurile companiilor listate, au avut cel mai mult de câştigat.
Randament de 100% pe SIF-uri
Acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au apreciat, în medie (indicele BET-C), cu 6,5% în prima jumătate a lui 2009, iar de atunci până în prezent au continuat să acumuleze încă o creştere de 25%.
Cei care au mizat pe titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF), sector în cădere cu aproape 85% în 2008, au marcat în 2009 profituri spectaculoase. Un randament de 33% în prima jumătate a anului şi o dublare a sumei investite de la începutul lui 2009 până în prezent.
Şi creşterile nu se opresc aici. În contextul unei posibile majorări a pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% sau chiar de eliminare a lui, titlurile mai au încă potenţial de apreciere.
Dobânzile la depozite, pe trend descendent
Se explică astfel şi tendinţa administratorilor de fonduri de pensii private care au mutat o parte din investiţiile în depozite în acţiuni.
Dacă la începutul anului, în goana după