Comisia Europeana (CE) a prezentat ieri un pachet de legi menit sa intareasca supravegherea financiara a UE, care prevede infiintarea unor mecanisme de avertizare a aparitiei riscurilor unei noi crize economice. Statele UE si Parlamentul European trebuie sa aprobe acest pachet inainte ca toti cei 27 de membri ai Uniunii sa se supuna noilor norme.
Propunerile Comisiei au drept scop identificarea din timp a riscurilor din sistemul financiar si impiedicarea aparitiei unei noi crize, asa cum s-a intamplat in urma cu un an. Drept pentru care noile legi impun reguli comune pentru banci, asiguratori si pensiile ocupationale din blocul comunitar.
"Pietele financiare sunt europene si globale, nu rationale. Supravegherea lor trebuie sa fie europeana si globala. Scopul nostru este sa protejam platitorii de taxe europeni de la repetarea evenimentelor din toamna lui 2008, cand guvernele au fost nevoite sa pompeze miliarde de euro in banci", a declarat ieri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
El a adaugat ca modelul european poate sa inspire unul mondial, de aceea il va aduce in discutie la summit-ul G20, care incepe astazi la Pittsburgh. Summit-ul din orasul american, unde se vor reuni lideri celor mai importante 20 de state ale lumii si al principalelor economii emergente, isi propune sa transeze probleme precum cea a bonusurilor bancherilor.
"Acest pachet reprezinta o actiune rapida si substantiala a Comisiei pentru a remedia sistemul de supraveghere al sectorului financiar si va ajuta la prevenirea unor viitoare crize", a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy.
Supraveghere macro si micro
Comisia Europeana a anuntat infiintarea unui Consiliu European de Risc Sistemic (ESRB), care sa monitorizeze riscurile din sistemul financiar la nivel "macro". ESRB va furniza alerte si recomandari sta