In noiembrie 2004, in plina campanie electorala, Traian Basescu vorbea fara prejudecati despre casatoriile intre homosexuali, atragand asupra sa revolta clerului ortodox, enervarea traditionalistilor din jurul sau si a celor care se ocupau de imaginea sa. Presedintele forteaza si acum limitele publicand un raport girat de specialisti, intitulat Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, care atrage atentia electoratului prin propunerea de legalizare a prostitutiei si dezincriminarea consumului de droguri. Traian Basescu isi asuma in acest fel riscul de a pierde o parte din electoratul conservator, cucerit de curand, dar si indepartarea nehotaratilor, fara ca in schimb sa-i poata mobiliza suficient pe tineri sau, eventual, pe votantii liberali, mai deschisi, mai dezinhibati si desprinsi de dogmele ortodoxismului.
Inaintea alegerilor ceilalti politicieni prefera sa taca, temandu-se de reactia romanilor. Potrivit sondajelor, 48,9 la suta din electorat prefera un presedinte care crede in Dumnezeu, 41,4 la suta vor un sef de stat care este "bun familist" si 65 la suta isi doresc la Cotroceni pe cineva care "sa impuna ordinea si disciplina". Legalizarea prostitutiei ar putea fi insa bine primita chiar si de romanii care defileaza cu steagul moralitatii. Nici feministele nu au prea multe argumente impotriva acestei idei, intr-o tara in care prostituatele sunt la cheremul proxenetilor, nu au nici un fel de protectie si nici nu au sanse sa faca altceva. In Romania 70 la suta din femei castiga mai putin de 700 de lei, o femeie din cinci nu are nici un fel de venit, iar prostitutia se practica sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor si uneori devine o afacere mixta, de pe urma careia castiga proxenetii si oficialii.
Niciodata prostituatele. Nu se stie exact cate femei isi ofera serviciile sexuale in Romania si nici felul in care-si racoleaza