Suceveanul cântă la 11 instrumente de suflat. Membru al Ansamblului „Ciprian Porumbescu“, el a moştenit talentul tatălui său.
Pasiunea lui Leonard pentru muzica populară îşi are originile într-o bantă ţărănească la care a învăţat să cânte pe uliţele satului natal, Corni. Tânărul s-a ambiţionat să ajungă un artist cunoscut şi, în anii ’70, a pornit spre Suceava pentru a studia la Şcoala Populară de Artă. Ajuns în „marele oraş“, Leonard a făcut tot posibilul să ajungă în preajma membrilor ansamblului „Ciprian Porumbescu“.
„Gândurile mele erau de a ajunge instrumentist la ansmablu“, mărturiseşte Leonard. În 1978 dorinţa i s-a îndeplinit şi, timp de trei ani, a fost instrumentist al celebrei formaţii de muzică populară. Ulterior, a devenit profesor de instrumente tradiţionale la Şcoala Populară de Artă. „În ţară nu mai există în acest moment niciun alt profesor autorizat specializat pentru instrumente populare“, spune artistul.
Leonard Zamă se individualizează de ceilalţi instrumentişti prin câteva metode personale. „Stăpânesc un stil de pe valea Siretului, un stil propriu, personal, cu care mă diferenţiez de orice instrumentist“, susţine acesta. Suceveanul îşi compune şi interpretează cu uşurinţa melodiile apreciate de mii de ascultători. La mijloc stă şi experienţa de peste 35 de ani, perioadă în care a fost înconjurat de maeştrii de la care a avut numai de învăţat. Printre aceştia se numără şi Simion Stanciu, de la care a deprins cum să-şi exprime trăirile pe scenă.
A cântat fără microfon în faţa a 2.000 de persoane
Artistul are peste 100 de concerte pe an, a participat la nenumărate concursuri, a luat mereu premiile cele mai mari şi a încântat publicul de peste hotare. Cel mai plăcut moment rememorat de artist s-a petrecut în 1990, în Elveţia, când a cântat în faţa a 2.000 de persoane, fără amplificare.
@N_P