La Pittsburgh începe, joi, 24 septembrie, summitul G20. Protestatarii se pregătesc să îşi exprime nemulţumirea faţă de această reuniune la nivel înalt la care vor participa ţările cele mai bogate din lume. De la tribuna ONU, preşedintele american Barack Obama a declarat că e nevoie de noi reglementări pe piaţa financiară. În ajunul summitului, Comisia Europeana a prezentat o serie de propuneri ce urmăresc întărirea supravegherii financiare în ţările Uniunii Europene.
La Pittsburgh începe, joi, 24 septembrie, summitul G20. Protestatarii se pregătesc să îşi exprime nemulţumirea faţă de această reuniune la nivel înalt la care vor participa ţările cele mai bogate din lume. Împreună aceste state asigură 80 la sută din producţia industrială mondială.
De la tribuna ONU, preşedintele american Barack Obama a declarat că e nevoie de noi reglementări pe piaţa financiară. În ajunul summitului, Comisia Europeana a prezentat o serie de propuneri ce urmăresc întărirea supravegherii financiare în ţările Uniunii Europene.
Uniunea Europeană ar trebui să creeze patru entități de supraveghere financiară, măsurile ar trebui aplicate de statele membre în cursul anului 2010.
La nivel macro, va fi creat un comitet de risc care să analizeze riscurile posibile pentru ansamblul sistemului financiar european.
Acest comitet va fi format din membrii BCE şi a băncilor naționale şi va avea rolul de a semnala din vreme orice pericol. În acest fel, cred liderii europeni, se va evita repetarea unei crize financiare.
La nivel redus, se urmăreşte crearea unui sistem european de supraveghere financiară. Acesta ar trebui şi el să vegheze asupra activităţii organismelor financiare.
Acest sistem ar fi compus din diferite autorități de supraveghere, atât naționale cât şi trei autorități europene. Acestea din urmă nu există pentru moment dar Comisia Europeană si-a propu