De pe piaţa muncii răzbat tot mai multe veşti proaste, perspectivele de angajare pentru persoanele aflate în căutarea unui job fiind egale cu zero. Mai mult, pentru ultimele luni ale anului sunt anunţate noi disponibilizări în cadrul companiilor private. Pentru a face faţă însă proiectelor aflate în derulare, companiile din România au preluat împrumutul de angajaţi pe perioade determinate sau „leasingul de personal“, cum este cunoscut în străinătate.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), este vorba de 16.000 de şomeri. Valul concedierilor ar putea creşte în condiţiile în care instituţiile statului vor fi obligate, la rândul lor, să dea afară foarte mulţi salariaţi. Angajări nu se fac, numărul disponibilizărilor creşte şi, odată cu el, se majorează şi numărul celor care vor avea nevoie de susţinere de la stat pentru a putea supravieţui. Ultimul studiu realizat de Manpower arată că recrutarea a fost îngheţată, cel puţin până la sfârşitul anului. În prezent, companiile preferă să se limiteze la resursele pe care le deţin. Firmele speră ca în acest fel să facă economiile necesare pentru a putea trece peste această perioadă delicată. Angajatorii pesimişti sunt cei din sectoare deja afectate de disponibilizări masive: industria prelucrătoare, construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii.
25 de milioane de oameni din întreaga lume riscă să-şi piardă jobul din cauza recesiunii
La nivel mondial, previziunile sunt la fel de pesimiste. Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), aproximativ 25 de milioane de oameni îşi vor pierde locurile de muncă din cauza recesiunii. Nici România nu stă foarte bine, rata şomajului pe luna august fiind de 6,6%. Îngrijorător este faptul că se înregistrează, pentru a 14-a lună consecutiv, o creştere a numărului persoanelor rămase