După ce au studiat în Italia sau Spania, tinerii băcăuani învaţă după programa românească
Elevii fac faţă cu greu materiei stufoase şi sunt nemulţumiţi de condiţiile oferite de unităţile de învăţământ din oraş.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău a înregistrat de la începutul anului o avalanşă de cereri din partea băcăuanilor care, odată întorşi de la muncă din străinătate au vrut să-şi înscrie copiii în şcolile româneşti.
Speriaţi de criza financiară care afectează ţările Europei de Vest, aceştia au insistat ca cei mici să se întoarcă pe băncile instituţiilor de învăţământ din oraş. Anul trecut fuseseră înregistrate aproximativ 300 de dosare, care au primit ulterior avizul favorabil din partea Ministerului Educaţiei. În prezent, pentru anul şcolar care tocmai a început, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău au fost depuse, deocamdată, doar 51 de dosare, care solicită echivalarea studiilor elevilor veniţi din ţări precum Italia sau Spania.
„Din păcate, avizul Ministerului se lasă puţin aşteptat. Procedurile durează până la trei luni, dar dosarele sunt foarte rar respinse. Elevii sunt înregistraţi în unităţile de învăţământ, merg la cursuri, însă nu sunt notaţi ca ceilalţi elevi“, a declarat Claudia Merticariu, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bacău.
Reintegrarea este dificilă
Elevii care s-au reîntors la cursuri întâmpină greutăţi din cauza programei şcolare. Părinţii sunt puşi în situaţia de a da copiilor meditaţii suplimentare. „În Spania urmam o programă şcolară lejeră, cu ore puţine şi cursuri mai uşoare. Aici mi-e greu deoarece materia e supraîncărcată. Mă pregătesc în particular ca să fac faţă“, ne-a spus Iulian Paraschiv, un adolescent de 17 ani care învaţă în prezent la Colegiul „Dimitrie Cantemir“, după ce a studiat doi ani la o şcoală din Spania. Alţi elevi veniţi din străinătate sunt indign