Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ cererii ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de reînvestire în funcţia de procuror general al României a Laurei Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi a primit aviz negativ de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM şi-a exprimat lipsa de susţinere pentru un nou mandat de procuror general. Decizia finală aparţine însă preşedintelui Traian Băsescu. Cinci membri ai Secţiei au votat împotriva avizării, iar unul pentru. Avizul CSM este consultativ.
Audierea procurorului general a avut loc în prezenţa unor diplomaţi străini la Bucureşti, care au ţinut să fie prezenţi. Astfel, în sală s-au aflat şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Thomas Barnes, reprezentantul Marii Britanii pe probleme juridice, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Unite, Olandei şi Germaniei.
Codruţa Kovesi a fost audiată de membrii Secţiei pentru procurori şi a prezentat raportul de activitate pe ultimii trei ani, dar şi planul de management pentru următorii trei ani. Kovesi ştie să spună NU
Predoiu a afirmat, în faţa membrilor CSM, că este nevoie de un procuror general decis, curajos, clarvăzător, care să ştie să lucreze în echipă, să fie respectat de sistem, dar şi să spună "nu" sistemului atunci când comite greşeli.
“La preluarea mandatului, Ministerul Public era în derivă şi era dezorganizat. Ministerul Public a căpătăt altă faţă apreciată şi de diplomaţi străini la Bucureşti.”
Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei
Ministrul a mai subliniat că Laura Codruţa Kovesi s-a implicat în reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, implicit a unităţilor subordonate, măsurile fiind constituţionale, confirmate ulterior şi de Curtea Constituţională.
Din cursul audierilor
Codruţa K