Prima "cartografiere" exhaustivă a gastronomiei provensale a fost făcută de către marele "chef" al Provenţei, J.-B. Reboul (1861-1926), într-o culegere de reţete care avea să se retipărească, timp de un secol, în peste 50 de ediţii, din care 28 în timpul vieţii autorului. Însumate, peste un milion de copii!
"La Cuisiničre ProvenÎale" conţinea, iniţial, 475 de reţete, căruia gastronomul, pe parcursul succesivelor reeditări, i-a mai adăugat încă o mie. O augmentare deosebit de serioasă, justificată însă, căci atât Provenţa, cât şi Comitatul Nisei ("Le Comté de Nice", cum îi zicea Curnonsky) sau Ţara Nisei ("Pays NiÎois") surprind prin bogăţia culinară, cauţionată pe de o parte de varietatea reliefului - deci şi de varietatea ingredientelor -, iar pe de altă parte de imaginaţia debordantă a "mamelor" provensale (celebrele "mčres" - gospodine şi gazde bune deopotrivă) ca şi a bucătarilor locului.
Admiraţia poetului Mistral
În prefaţa la cea de a şaptea ediţie a "Bucătăresei provensale", el citează o scrisoare a venerabilului poet francez Frédéric Mistral, laureat al Premiului Nobel în 1904: "Complimentele şi admiraţia mea pentru această nouă ediţie, pe care o avem deja pe căminul din bucătăria noastră şi pe care am dăruit-o şi bibliotecii muzeului din Arlaten. Şansă bună! Trăiască aceste gusturi ale cărţii care fac să ne vină apă în gură şi care sunt cu siguranţă mai utile decât trei sferturi din toate rândurile ce fac să geamă paginile care ies din tipografiile noastre!".
La aproape o sută de ani după această ediţie a VII-a, am simţit şi noi nevoia de a ne îmbogăţi biblioteca cu o carte de bucate deosebită, aşa că ne-am bucurat să descoperim într-un anticariat de pe Strada Oratoriului din Grasse un exemplar din ediţia cu numărul XXVIII (una dintre cele care au primit "bunul de tipar" din partea autorului însuşi). "Din toate ti