Majoritatea distribuitorilor de centrale termice si-au indreptat atentia anul acesta catre centralele solare, de vreme ce piata traditionala, a centralelor pe combustibili fosili sau solizi va scadea cu circa 50-60% fata de 2008. O centrala solara poate scadea cheltuielile cu apa calda menajera chiar si cu 80% pe an, in timp ce cheltuielile pentru incalzire pot scadea cu 60%. Cu toate acestea, implicarea statului prin programul Casa Verde ramane scazuta, jucatorii din piata fiind de parere ca este nevoie de o subventionare mai mare.
Piata centralelor solare s-a ridicat in 2008 la un volum de aproximativ 10.000 de metri patrati, iar pentru acest an principalii jucatori de pe piata de profil apreciaza o crestere de aproape 50%, la 15.000 de metri patrati. In conditiile in care programul guvernamental Casa Verde, de inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energia regenerabila, a demarat la inceputul lunii august, insa impactul asupra pietei de profil nu va fi unul considerabil, sunt de parere unii dintre jucatorii din piata, fiind nevoie de subventii mai insemnate.
"Principala problema a programului Casa Verde este ca nu pune accentul strict pe aspectul economic, avand in vedere ca la nivelul actual de subventionare acordat din partea statului, perioada de amortizare a investitiei este de aproximativ 20 de ani. Daca statul ar acorda subventii de peste 60%, la fel cum se intampla in state precum Franta, Spania sau chiar Turcia, perioada de amortizare a investitiei ar scadea la 6-8 ani", a declarat Olimpiu Achim, directorul general al Viessmann Romania, subsidiara locala a producatorului german de centrale termice Viessmann. Pe segmentul solutiilor termice pe baza de panouri solare, cota de piata a companiei in 2008 s-a ridicat la aproximativ 33%, in conditiile in care Viessmann a comercializat peste 3.000 de metri patr