Ministerul pentru IMM spune ca de anul viitor, tinerii pana in 35 de ani care nu mai detin o alta afacere ar putea sa-si infiinteze o firma de tip starter cu capital social de 10 lei, beneficiind in primii trei ani de scutiri de la plata impozitelor pe profit si pe salarii, conform unui proiect de lege initiat de ministerul de resort. Intreprinzatorii afirma insa ca problema nu este capitalul de pornire, ci taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca.
"Faptul ca ai un capital social de 10 lei nu cred ca va incuraja crearea de firme, daca tinem cont ca ai nevoie de sume mult mai mari pentru pentru investitia initiala. Oricum ulterior iti poti retrage banii pe care i-ai depus ca si capital social. In schimb, scutirea de taxe si impozite este benefica, pentru ca numai daca luam in calcul impozitele pe salarii sunt foarte mari. La un salariu minim, platesti inca aproape jumatate din salariu ca impozit", spune Andreea N. (26 de ani), care si-a infiintat anul acesta o firma care ofera cursuri de limba engleza.
Ministerul pentru IMM estimeaza ca in urma adoptarii acestei legi, anul viitor se vor infiinta 500 de firme tip starter. "Vor exista si anumite obligatii, respectiv alegerea a doar cinci domenii de activitate si obligativitatea ca la sfarsitul perioadei de trei ani sa aiba un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului. Daca un tanar reuseste ca in trei ani sa stranga 5.000 de euro, atunci inseamna ca si-a dorit cu adevarat o afacere", spune Constantin Nita, ministrul pentru IMM.
Proiectul face parte dintr-un pachet de sase propuneri de proiecte de lege aflate in dezbatere in urmatoarele 30 de zile pe site-ul ministerului (mimmctpl.ro), intre care proiectul de lege care reglementeaza holdingul.
"Aparitia acestei legi (a holdingului - n.r) se discuta inca de cand au fost alegerile. Noi (mediul de afaceri - n.r.) am to