România şi Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeană care nu au reglementat, printr-o lege generală sau specială, insolvenţa persoanelor fizice, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, managing partener la Piperea&Asociaţii, birou de avocatură specializat în faliment şi insolvenţă. "O reglemenatare a insolvenţei persoanelor fizice este imperios necesară. Deşi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice aflate într-o stare de supraîndatotare nu au niciun fel de protec
România şi Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeană care nu au reglementat, printr-o lege generală sau specială, insolvenţa persoanelor fizice, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, managing partener la Piperea&Asociaţii, birou de avocatură specializat în faliment şi insolvenţă.
"O reglemenatare a insolvenţei persoanelor fizice este imperios necesară. Deşi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice aflate într-o stare de supraîndatotare nu au niciun fel de protecţie. Cred că va fi bine şi pentru bancă, deşi unii bancheri resping un astfel de proiect", a spus Piperea la seminarul "Cum te poate proteja insovelnţa de creditori", organizat de Ziarul Financiar.
El a criticat poziţia Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care se opune unei astfel de legi, arătând că argumentele bancherilor nu sunt solide.
Piperea a citat dintr-un răspuns al ARB, în care se arăta că "în Europa sunt foarte puţine ţări ce au reglementat falimentul persoanelor fizice, acestea făcând parte din rândul «statelor dezvoltate»".
"Este o jignire la adresa clienţilor, care sunt priviţi ca având obişnuinţa de a nu îşi plăti datoriile. Haideţi să dăm mai multă încredere românilor", a spus Piperea.
El a explicat că, după modelul legii falimentului personal din SUA, instanţele vor putea stabili dacă o persoană se află în insovenţă scuzabilă sau faliment fraudulos.
România, obligată să