Taxele şi impozitele locale plătite de români vor creşte, din 2010, cu aproape 20%, ceea ce va majora cu circa 200 de lei impozitul pe clădiri.
Birurile locale vor fi calculate în funcţie de cursul de schimb stabilit de Banca Naţională pe 1 octombrie 2009 şi publicat în Jurnalul oficial al Uniunii Europene.
Autorităţile locale trebuie să prezinte noile valori ale taxelor şi impozitelor locale, calculate conform hotărârii de Guvern, până pe 9 noiembrie 2009.
Pentru clădirile cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă sau orice alte materiale tratate termic, racordate la sistemele de apă, canalizare, electricitate şi încălzire, valoarea impozabilă pe metrul pătrat va fi de 806 lei. Dacă acest tip de clădiri nu sunt racordate la reţele publice menţionate, valoarea impozabilă pe metrul pătrat va fi de 478 de lei.
În cazul clădirilor cu pereţii exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, vălătuci sau din orice alte materiale care nu au fost supuse unor tratamente termice sau chimice pentru a le creşte rezistenţa, valoarea impozabilă pe metrul pătrat va fi de 219 lei, dacă sunt racordate la reţelele publice de alimentare cu energie sau apă. Dacă proprietarii nu beneficiază de aceste servicii, valoarea impozabilă pe metrul pătrat va fi de 137 de lei. Aceeaşi valoare a fost stabilită de Guvern şi pentru anexele la locuinţe, construite din materiale rezistente ca betonul sau cărămida, racordate la reţele publice de alimentare cu apă sau electricitate. Suma scade la 123 de lei pentru cele care nu au fost racordate la acestea.
Mansarda, scumpă
Proprietarii care deţin şi încăperi la subsolul sau demisolul clădirilor în care locuiesc sau la mansarda acestuia vor plăti un impozit calculat ca procent din impozitul plătit pentru locuinţă. Astfel, acest impozit va însuma cel mult 7