Zece elevi de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, din Craiova, au realizat proiectul „Învaţă, zâmbeşte şi creează!“ în parteneriat cu Şcoala Specială „Sfântul Mina“. Prin această inţiativă elevii craioveni încearcă integrarea copiilor cu dizabilităţi în societate cu ajutorul atelierelor de pictură, muzică şi lectură. Primul dintre ele a avut loc ieri, iar celelalte se vor derula pe durata a trei luni. La finalul acestei perioade se va lansa un volum conţinând creaţiile lor literare, va fi susţinut un spectacol de muzică şi poezie, şi se va pregăti o expoziţie cu lucrările realizate în atelier.
Costurile activităţilor sunt suportate de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune. „Nu ne aşteptam să primim finanţare. Lucrăm extraordinar de bine cu ei, sunt nişte copii deosebiţi. În final se va organiza un spectacol la Casa Studenţilor“, a declarat Roxana Olteanu, iniţiatorul proiectului, care este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ .
Cei zece tineri cu dizabilităţi de la Şcoala „Sfântul Mina“ cooperează cu tot atâţia elevi de la „Fraţii Buzeşti“. „Atelierul dă posibilitatea acestor copii să îşi manifeste atitudinile. Nu este pentru prima dată când se întâlnesc şi se înţeleg foarte bine. Sunt convinsă că va fi o reuşită pentru ei“, a afirmat Loredana Deveşteanu, profesoară de Educaţie Specială la Şcoala Sfântul Mina. Majoritatea elevilor de la Fraţii Buzeşti, care participă la acest proiect sunt olimpici la istorie, religie şi limba germană.
„Copiii cu dizabilităţi învaţă să comunice, sunt foarte de treabă, sunt la fel ca şi noi. Nu se observă vreo diferenţă. Au descoperit că fiecare om gândeşte altfel şi ne respectăm reciproc. Mă relaxează ceea ce fac“, a precizat Elena Crăciun, elevă în clasa a XI-a. Programul „Tineret în acţiune“ pune în practică un cadru legal de susţinere a activităţilor