Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice arată care sunt pericolele care pândesc categoriile sociale vulnerabile. Cheltuim cel mai puţin pentru sănătate dintre toate ţările UE. Avem puţini medici, dăm şpagă şi suntem siliţi să ne cumpărăm medicamentele atunci când ajungem în spital. „Adevărul“ continuă să vă prezinte astăzi analiza pe sănătate a raportului „Riscuri şi inechităţi sociale din România”.
Citiţi şi:
adevarul.it - Poliţia îi va verifica pe cei care îşi iau concedii medicaleadevarul.es - România, o ţară în concediu medicaladevarul.es - Madridul, la coada sistemului sanitar spanioladevarul.it - Un certificat medical fals îl ajută pe un minor român la cerşit
Potrivit documentului, sistemul de sănătate suferă de subfinanţare cronică. Ţara noastră se află pe ultimele locuri la procentul din PIB alocat sănătăţii, comparativ cu celelalte ţări ale UE. „Analiza este făcută pe populaţiile vulnerabile care beneficiază de ajutor social, şi nu pe sistemul sanitar. Este drept că parte dintre problemele identificate sunt comune cu cele ale sistemului. Mă refer aici la procentul mic din PIB alocat pentru sănătate şi numărul mic de medici”, a explicat prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul general al Şcolii naţionale de sănătate publică şi management sanitar.
1 Ultimii la investiţiile în sănătate
În timp ce Franţa alocă 11,2%, Germania 10,7%, iar Portugalia 10,2%, România se află la coada listei cu 5,5% din PIB alocaţi sistemului sanitar.
2 Stăm prost şi la numărul de medici, asistente medicale, stomatologi şi farmacişti
Dacă în Franţa, în 2006, erau 34 de medici şi 80 de asistente medicale la 10.000 de locuitori, în România, în aceeaşi perioadă, erau 21,7 medici şi 53 de asistente la acelaşi număr de locuitori.
3 Prevenţia, ca şi inexi