Ertugrul Osman, cel care ar fi fost sultanul Turciei dacă Imperiul Otoman nu s-ar fi destrămat, a murit la Istanbul, la vârsta de 97 de ani, transmite BBC.
1 /.
Cunoscut şi ca "ultimul otoman", Osman a fost ultimul nepot al sultanului Abdul-Hamid II, care a fost exilat după crearea statului turc modern de către Mustafa Kemal Ataturk.
Născut la Istanbul în 1912, Osman avea 12 ani şi studia la Viena când familia lui a fost exilată. După ce s-a stabilit la New York, el a trăit mai mult de 60 de ani într-un apartament modest, de deasupra unui restaurant.
Osman a declarat întotdeauna că nu are pretenţii politice şi s-a întors în Turcia în anii 1990, la invitaţia guvernului. El a vizitat atunci palatul în care se juca, dar a făcut-o cu un grup de turişti pentru a evita un tratament preferenţial. Soţia lui, Zeynep Tarzi, este urmaşă a ultimului rege al Afganistanului.
Creşterea şi descreşterea unui imperiu
Întemeietorul Imperiului Otoman este Osman I, cel care i-a dat şi numele şi i-a proclamat independenţa. El a extins graniţele spre cele ale Imperiului Bizantin şi a bătut prima monedă, în secolul al XIII-lea. În secolele care au urmat numele său a fost folosit în urări de bine, cum ar fi "Să fii la fel de bun precum Osman".
Adevăratul promotor al Imperiului este considerat Mehmed al II-lea, care avea doar 19 ani când a devenit sultan şi era un soldat erudit. Supranumit Cuceritorul, el este cel care a cucerit Constantinopolul.
Au urmat apoi perioade înfloritoare sub conducerea lui Selim I şi a lui Suleiman Magnificul, în timpul domniei acestuia din urmă, în mijlocul secolului al XVI-lea, otomanii atingând „vârsta de aur”.
Între secolele al XVII-lea şi al XIX-lea, Imperiul Otoman a cunoscut o perioadă de stagnare. Apoi au apărut semnelele declinului, în a doua jumătate