Un studiu a arătat că efectul energizant se risipeşte după numai o oră, el fiind urmat de simptome periculoase pentru siguranţa traficului.
Pentru şoferi, consumul de cafea poate fi la fel de periculos ca şi cel de alcool, informează ”Autocar”, citând un studiu realizat de agenţia americană ”US National Safety Commission”.
Potrivit analizei, conducătorii auto care petrec mari perioade de timp la volan prezintă cel mai ridicat grad de risc.
Rezultatele cercetării au arătat că oboseala resimţită de şoferi se accentuează după consumarea unei ceşti de cafea sau a unei băuturi pe bază de cofeină. Efectul energizant se risipeşte în numai o oră, el fiind urmat de simptome periculoase precum pierderea concentrării, reacţii întârziate, iritabilitate, bătăi neregulate ale inimii (sau ritm cardiac accelerat).
Neil Greig, director în cadrul ”Institute of Advanced Motorists”, organizaţie britanică non-profit, care îşi propune ameliorarea climatului rutier, a opinat pe marginea rezultatelor studiului: ”Băuturile energizante pot fi utile pe termen scurt, dar ele nu sunt un substitut pentru pauzele de odihnă. Consumarea unei cafele tari ajută într-o primă fază, dar efectul căutat şi obţinut nu mai este acelaşi, dacă se repetă experienţa într-un interval scurt”.