Nicosia, capitala Ciprului, a fost locul desfăşurării celui de-al V-lea Simpozion al Societăţii Internaţionale de Istoria Medicinii (ISHM), în perioada 9–12 septembrie 2009. Tema reuniunii a fost generoasă, sintagma „Lumina şi focul în medicină“ întrunind comunicări neaşteptate ca titlu şi conţinut. (...)
Volens-nolens vom face recurs la antichitatea greacă. După concepţia lui Empedokles (490–435 î.Hr.), filozof materialist din Agrigent, medic şi poet grec, lumea are la bază patru elemente materiale necreate şi indestructibile: focul, aerul, apa şi pământul, iar mişcarea ia naştere din acţiunea urii şi iubirii (repulsiei şi atracţiei); se spune că Empedokles s-ar fi sinucis aruncându-se în craterul vulcanului Etna spre a-şi ascunde moartea şi a trece drept zeu.
La Patras, în Grecia, ISHM a decis ca în anii pari să aibă loc congresele societăţii, al 41-lea având loc în Mexic în 2008, iar al 42-lea va fi organizat în Egipt, în 2010. În anii impari vor avea loc simpozioane sau reuniuni internaţionale dedicate celor patru elemente, anul acesta Focului, în Cipru, iar în 2011, la Iaşi, întrunirea va fi dedicată Pământului. Insula Cipru, locul de naştere al Afroditei, zeiţa frumuseţii şi dragostei (în mitologia greacă) sau Venus (în mitologia romană), este cu puţin mai întinsă ca judeţul Suceava (9,3 km2); populaţia abia se apropie de un milion. Numele derivă din latinescul Cuprus insula fiind bogată în zăcăminte de cupru, care, în urmă cu cca 3.000 de ani, a înlocuit treptat uneltele şi armele de lemn şi piatră. Linia Attila, de separaţie a celor două zone, turcă în N-E şi greacă în sud, împarte şi capitala, Nicosia, din 1974, la 14 ani după revoluţia din 1960, când insula s-a eliberat de dominaţia britanică prezentă în zonă din 1878. Chiar dacă separarea celor două zone nu se face ca până mai ieri printr-un „zid al ruşinii“ ca la Berlin, gândul te duc