SPA, masaje sau reflexoterapie? Toate pălesc în faţa unui somn sănătos precum cel al bunicilor noştri. Ioan Lezeu ştie că cel mai bine se doarme în fân. Citiţi în numărul 14 al revistei „Forbes România“ despre un antreprenor care a adăugat o pată de culoare afacerii sale, o pensiune din Buzău După ce a călătorit o viaţă-ntreagă prin toată lumea (n-a ajuns doar în Australia şi Noua Zeelandă), pilotul companiei Tarom, Ioan Lezeu, s-a retras la ţară, pe Valea Chiojdului (judeţul Buzău). Şi-a făcut o pensiune pe gustul lui, întocmai precum văzuse în Apusenii copilăriei şi cum le-ar plăcea şi zeilor: cu cerdac, ţuică parfumată şi raţă pe varză. Dar, mai ales, cu „Odaie cu fân“, o cameră la mansarda pensiunii, cu un covor gros de 15 centimetri de fân şi saltele joase, de poţi să atingi cu mâna paiele uşor uscate, dacă te întinzi prea tare, şi perne înţesate cu fân, aspre la atingere. „Fânul are proprietăţi anti¬stres. Bunicii noştri dormeau în fân chiar înainte să existe stresul“, spune el, amuzat de propria glumă. A denumit pensiunea aceasta „Tata Lice“.
PĂLINCA ŞI NEVASTA
Cum s-a gândit tocmai la aceste adevărate băi de fân? „Şi eu, şi soţia mea, dormeam în fân, în vacanţele de vară. Am reînviat un obicei frumos, dar mai ales sănătos“. Băile de fân au proprietăţi terapeutice, spun medicii, şi rezolvă una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului: stresul. O singură astfel de odaie are pensiunea „Tata Lice“ şi este rezervată de turişti până la sfârşitul anului. Soţii Lezeu au cumpărat casa din Chiojdu în 1985 şi, datorită funcţiei lui Ioan, au beneficiat de 250 de metri pătraţi de teren.
După Revoluţie, „şi-au cumpărat libertatea“, după cum spune mama Lice, şi au ajuns să deţină două hectare de teren în jurul casei, păşuni şi livezi întinse de pruni şi meri. Din 1997, odată cu ieşirea la pensie, Ioan (acum în vârs