Din mâinile specialistei în croitorie ies în fiecare zi adevărate capodopere care seamănă extrem de bine cu straiele vechi populare. Liliana Ionaşcu şi-a petrecut primii ani ai copilăriei în Bihor. C ând a împlinit 9 anişori s-a mutat în Banat. Tatăl ei lucra în fostul Combinat Siderurgic, iar familia l-a urmat. De mică a fost învăţată să brodeze şi să coase, iar ea a îndrăgit foarte mult acest lucru. A vrut să urmeze o şcoală de profil, însă mama ei a insistat să aleagă altă cale.
„Am fost pasionată de broderie. Făceam acest lucru cu mare drag. Din păcate, mama mea nu m-a lăsat să urmez această cale, dar tot acolo am ajuns. Am lucrat ca şi contabil câţiva ani, apoi mi-am deschis un atelier de broderie în Câlnic. Brodam prosoape, şervete, inscripţionam echipamente de lucru pentru diverse firme, materiale promoţionale şi chiar lenjerii de pat sau feţe de masă pentru hotelurile cu pretenţii”, a spus Liliana Ionaşcu.
A început să facă mici broderii şi pentru costumele populare, iar în timp activitatea din atelier s-a diversificat. Acum lucrează costume populare de la „A la Z”. Pentru ca porturile să fie desăvârşite a muncit mult. A studiat, singură, zona Banatului pentru a putea coase costume populare. I-a fost destul de greu. Faptul că nu există studii în acest domeniu nu i-a pus piedici, iar dragostea pentru broderie şi tradiţii au determinat-o să meargă mai departe. În câţiva ani a învăţat foarte multe despre costumele şi zonele din care provin. „Am căutat costume vechi. Au bătrânii la sat, dar nu le vând. Îmi amintesc că am luat un costum dintr-un sat de lângă Băile Herculane doar pentru a face o fotografie, să am modelul. Fiecare zonă din Banat are câte un costum specific”, a povestit creatoarea.
Creaţii la comandă pentru artişti
Costumele populare pe care le coase sunt purtate de solişti ca Ramona sau Petri