La un an de la izbucnirea crizei, Franta inca sta sub semnul somajului si al datoriilor, insa exista si doi mari supravietuitori ai acestei furtuni economice: presedintele francez si un model - nu sotia sa, ci modelul social francez.
In primavara, simbolul Revolutiei franceze, Robespierre, parea ca este pe buzele tuturor demonstrantilor care pichetau companiile pentru care lucrau, amenintand ca vor lua ostatici din randul top managementului sau ca vor arunca in aer fabricile, scrie The Telegraph. Gruparile de extrema stanga visau la o revolta sociala similara celei din mai 1968, cand doua milioane de muncitori au intrat in greva.
In prezent, sindicatele sunt destul de discrete, iar protestele - sporadice. Asta nu inseamna insa ca situatia arata roz. Recent, opinia publica a fost oripilata de valul de 23 de sinucideri de la France Telecom, operatorul de telefonie partial aflat in proprietatea statului. Sectoarele de referinta ale Frantei, precum cel al bunurilor de lux sau al vinului, au primit lovituri repetate sub centura, iar preturile proprietatilor imobiliare din Paris au scazut cu 9% in primul trimestru.
Se putea si mai rau in Franta
Cu toate acestea, viziunea generala este ca lucrurile ar fi putut lua o turnura si mai radicala. "Mediul este mai putin tensionat decat ne-am fi putut imagina", spune Brice Teinturier, reprezentanta a companiei de sondaje Sofres.
Sistemul bancar destul de prudent al Frantei a tinut piept cu bine crahului economic. Intr-adevar, guvernul de la Paris a acordat un program de bail-out in valoare de 360 mld. euro, insa numai doua banci, Natixis si Dexia, au fost cu adevarat in pericol sa se prabuseasca.
Hexagonul a inregistrat chiar o expansiune economica de 0,3% in al doilea trimestru si o crestere - modesta ce-i drept - a increderii consumatorilor.
"Nu as indrazni sa spun asta cu voce tare,