Germania, in convalescenta din cauza crizei economice, ii alege duminica pe membrii celui de-al 17-lea Bundestag de la al Doilea Razboi Mondial incoace, o inclestare traditionala intre dreapta si stanga, lipsita insa, potrivit analistilor, de nervul de alta data. Duminica vom sti daca Angela Markel isi va pastra fotoliul de cancelar sau daca stanga va reusi sa faca imposibilul inscaunandu-l in fruntea guvernului pe Frank-Walter Steinmeier.
Miza alegerilor pentru Bundestag este importanta pentru politicieni si neinteresanta pentru cetateni. Dar de luni, comenteaza Deutsche Welle, germanii se vor trezi confruntati cu o serie de probleme dificile, cum ar fi viitorul industriei auto, grav afectata de criza, sau costul financiar si uman pe care armata germana, Bundeswehr, il plateste in Afganistan.
Rezolvarea crizei financiare este o problema centrala a oricarui partid angrenat in alegeri, asa cum a reiesit din dezbaterile din campanie.
Insa, pana atunci, este nevoie de o coalitie de guvernare. Angela Merkel a anuntat in mai multe randuri ca nu mai doreste o coalitie cu Partidul Social-Democrat, pe motiv ca este nevoie de un nou guvern, care sa promoveze politici liberale in contextul crizei economice.
Recesiune si coalitii
"Germania nu a mai cunoscut o asemenea recesiune, in care economia sa se contracte cu 5-6%", a declarat Merkel, care a adaugat ca in aceste conditii este nevoie de un nou guvern, unul cu Partidul Liber-Democrat (FDP, aliat traditional), "singura optiune pentru a avea crestere economica cat mai repede posibil".
Cancelarul le-a cerut germanilor sa faca istorie si sa voteze cu dreapta. Argumentul sau a fost ca o guvernare a social-democratilor ar fi un dezastru pentru tara in actualul context economic. Ea a adus aminte de guvernarea lui Gerhard Schroeder, in timpul careia somajul a atins cota record de 10%.
L