Pentru şefia forului cultural mondial au concurat o fostă comunistă din Est şi un egiptean bănuit de terorism. Bulgăroaica Irina Bokova, ambasadoare a ţării sale în Franţa şi pe lângă UNESCO, a fost preferată ministrului egiptean al Culturii, Faruk Hosni. După victoria considerată istorică, Bokova a declarat că alegerea sa reprezintă „un semn important în sensul egalităţii sexelor”, apreciind că este o persoană potrivită pentru a continua reformele UNESCO.
Imediat după aflarea rezultatelor (31 de voturi pro şi 27 împotrivă), ea a dorit să-i aducă un omagiu contracandidatului egiptean, căruia i-a transmis „speranţa de a acţiona împreună”, calificând drept un „meci amical” rivalitatea sa cu Faruk Hosni.
Membră a Partidului Socialist, Bokova, 57 de ani, absolventă, printre altele, a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moscova, a coordonat relaţiile Bulgariei cu Uniunea Europeană între 1995-1997, în calitate de ministru-adjunct al Afacerilor Externe.
La două zile după eşecul candidaturii sale la funcţia de director al UNESCO, ministrul egiptean al Culturii, Faruk Hosni, fost director al Academiei de Artă Egiptene din Roma, a acuzat organizaţia de „politizare” şi a atacat „lobby-ul sionist”, susţinând că acesta i-a declarat „război personal”.
Candidatura oficialului egiptean la postul de tutore al patrimoniului cultural universal s-a aflat în centrul unei puternice controverse, după ce a declarat, în 2008, că „va arde el însuşi” cărţile israeliene din Egipt. Mai mult, Hosni a spus despre cultura israeliană că este „agresivă, rasistă şi arogantă, bazată pe furtul drepturilor altora”, interzicând publicarea în Egipt a unor cărţi precum „Lista lui Schindler” ori „Lolita”.
Acuzat de terorism
Site-ul arab Elaph.com, citat de „Corriere della sera”, susţine, în plus, că Faruk Hosni nu es