Iată mesajul comunităţii internaţionale care presează autorităţile din Honduras să găsească o soluţie de compromis la actuala criză politică. Situaţia a devenit extrem de tensionată în acest stat o dată cu revenirea în ţară a preşedintelui Manuel Zelaya, destituit printr-o lovitură de stat la sfîrsitul lunii iunie.
Comunitatea internatională face presiuni asupra autorităţilor din Honduras pentru a găsi o soluţie negociată la actuala criză politică din această ţară. O criză complicată de revenirea în ţară a preşedintelui Manuel Zelaya, destituit după lovitura de stat de la sfîrsitul lunii iunie.
Evenimentele au început să se precipite în momentul cînd Manuel Zelaya a anunţat o consultare populară în vederea obţinerii unui nou mandat prezidenţial. Inamicii săi l-au acuzat de intenţii dictatoriale şi au organizat o lovitură de stat, ceea ce în America latină a devenit un lucru obişnuit.
Zelaya a fost arestat şi expuzat în Costa Rica. Iată-l însă pe Manuel Zelaya capabil de o contra-lovitură, nu lipsită de riscuri: el a revenit luni în capitala ţării, Tegucigalpa şi s-a refugiat în incinta Ambasadei Braziliei.
Ca un preşedinte care a fost ales democratic în fruntea ţării, Manuel Zelaya consideră că are dreptatea de partea sa. Actualul preşedinte, Roberto Micheletti, se declară în prezent dispus să înceapă un dialog cu Zelaya, în vederea organizării unor alegeri în noiembrie. El simte că Zelaya este sprijinit în străinătate şi a constat că de la izbucnirea acestei afaceri Hondurasul este izolat pe plan internaţional.
Comunitatea internatională doreşte de fapt să transmità un mesaj tuturor ţărilor sud-americane, care, de la obţinerea independenţei, au fost teatrul a sute de lovituri de stat. Este momentul ca schimbările de lideri să se facă prin metode democratice, acesta este mesajul multor ţări, printre care şi Franţa. Matei Vişniec
Iat