Vă propunem o Ediţie de Colecţie inedită. Povestea unui spectacol interzis - "Pe-un franc poet". "Vinovatul"?! Maestrul Tudor Gheorghe. La 28 septembrie, o poveste uimitoare şi un album care te lasă fără replică.
"Aţi aruncat pe lefegii/ În drum cu dame şi copii,/ Le-aţi smuls modestul lor dejun,/ Le-aţi smuls şi francul de tutun.// Miniştri cruzi! Mai bine v-aţi/ Fi hotărât să suprimaţi/ Atâtea mii de sinecuri,/ Nu pânea de l-atâtea guri!" Sunt versurile lui Caragiale scrise în urmă cu mai bine de o sută de ani! "Toate-s vechi şi nouă toate!", cum ar spune, în replică, Eminescu. Ironic, păstrându-şi spiritul ludic şi acutul simţ critic, Caragiale este şi în versuri un corector al moravurilor vremii sale. Şi de ce nu şi al vremurilor noastre? Versuri de Caragiale? În anii comunismului, poemele sale au fost bine ascunse. Mulţi n-au crezut că dramaturgul a fost şi poet. Răsfoind paginile îngălbenite ale ziarelor din secolul trecut, maestrul Tudor Gheorghe l-a redescoperit pe Domnul Caragiale, aşa cum cu mare respect şi admiraţie îl apelează. "Mi se pare atât de contemporan Domnul Caragiale, încât pentru mine nu este mort. Aşa îi zic şi Domnului Eminescu! (Uite, ca o glumă, Nichita nu-i spunea Domnului Eminescu pe nume, ci: «Ai văzut Mişu ce bun e în poezia aia?» De parcă îl cobora acolo, între noi, la o şliboviţă!!) În clipa în care domnul Silvestru mi-a dat ideea cu poezia Domnului Caragiale am început să o caut. Dar... n-o găseam! Am găsit aşa, nişte colecţii, pe la bibliotecă, două-trei poezii, dar nu cele mai importante. Şi am găsit până la urmă o cărţulie, dar nici aceea întreagă, de prin 1930, din Colecţia Fundaţiei Regale", îşi aminteşte maestrul.
CREAŢIA
A adunat poem cu poem şi a creat spectacolul "Pe-un franc poet", pus în scenă la Teatrul Naţional din Craiova în 1981. Spectatorii au fost înmărmuriţi. "Am făcut spectacolul! R