Pentru a polariza opţiunile pro sau contra sa, şeful statului vrea referendum pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de aleşi organizat odată cu prezidenţialele. Sursa: AgerpresSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a prefaţat candidatura pentru un nou mandat la Cotroceni printr-o promisiune electorală de mare succes la public: reducerea parlamentarilor. Şeful statului a anunţat ieri convocarea, simultan cu alegerile pre zi denţiale, a unui referendum pe tema tre cerii la un parlamentul unicameral, în paralel cu reducerea numărului de aleşi, la la maximum 300, faţă de 471 de senatori şi deputaţi în prezent.
Argumetul său pentru reforma constituţională: reducerea cheltuielilor, dar şi a corupţiei, având în vedere, susţine Băsescu, că vor fi „mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă”.
„Cu puţin timp înainte, m-am adresat preşedinţilor celor două Camere, solicitându-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar în vederea organizării unui referendum naţional prin care să consultăm poporul, poporul suveran, aşa cum este descris de Constituţie, cu privire la două aspecte. Primul este reducerea la un parlament unicameral. Al doilea aspect este reducerea numărului de parlamentari la maximum 300, România având în momentul de faţă un parlament cu 471 de parlamentari. Data pe care o propun parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidenţiale, în aşa fel încât să diminuăm costurile de consultare a poporului”, a spus Băsescu.
Un pas decisiv
Prin demersul său, şeful statului s-a poziţionat strategic în perspectiva prezidenţialelor. El urmăreşte polarizarea opţiunilor pro sau contra Băsescu.
În acest context, opţiunea „pro” este asociată candidatului care doreşte reforma statului, iar în tab