Asigurarile de viata sunt singurele instrumente financiare care pot sa indeplineasca, simultan, atat functia de protectie pentru riscuri esentiale din viata fiecaruia dintre noi (precum decesul sau invaliditatea) cat si pe cea de economisire sau, dupa caz, de investitie. Astfel, exista produse de asigurare de viata care ofera doar componenta de protectie sau produse mai complexe, ce reprezinta in acelasi timp un plasament financiar pe termen lung.
Cea de-a doua categorie include, pe de o parte, planurile financiare cu componenta de economisire (produse traditionale care garanteaza la sfarsitul contractului o suma asigurata si ofera posibilitatea de a obtine randamente superioare prin intermendiul participarii la profit) si, pe de alta parte, planuri financiare cu componenta de investitii (asigurari unit linked, prin intermediul carora aveti acces la programe de investitii diversificate, beneficiind in acelasi timp de expertiza asiguratorului in administrarea fondurilor).
Alegerea unui produs sau al altuia trebuie sa tina cont intotdeauna de gradul de risc pe care sunteti dispus sa vi-l asumati, stiut fiind ca, daca in cazul produselor traditionale riscul este foarte scazut, la cele unit-linked riscul este mai ridicat si va apartine in totalitate. Gradul de risc – si pe masura randamentul pe care poate sa il ofere o investitie – depinde de instrumentele financiare alese de asigurator pentru plasarea fondurilor atrase.
In cazul asigurarilor traditionale, fondurile sunt investite aproape exclusiv in instrumente cu venit fix si cu risc scazut, de regula titluri de stat, obligatiuni corporative sau depozite bancare. Ca atare, riscul investitiei este mai scazut, evolutia investitiilor este mai previzibila, dar si randamentul asteptat este mai redus.
Politele de tip unit-linked presupun plasarea unei parti din prima de asigurare in