» Peste 3.000 de sticle Bordeaux si Champagne din pivnita unui celebru miliardar belgian, colectionar de vinuri, s-au vandut cu 1,1 milioane lire sterline (1,2 milioane euro) la o licitatie de caritate din Londra. In vremuri de criza sunt investitori care cauta si alte plasamente, iar cererea vine, sustinut, din Asia.
Piata vinurilor de colectie este una dintre putinele piete internationale de licitatii care a conservat preturile si ratele de succes in timpul crizei economice, scrie corespondentul specializat in arta Scott Reyburn intr-o relatare publicata de agentia de stiri financiare Bloomberg.
Constatarea apare in contextul unei licitatii ce a avut loc ieri la Londra, unde celebra casa de licitatii Sotheby’s a scos la vanzare 454 de loturi din 1985-2005, din care colectionarii si investitorii au cumparat aproape tot – rata de succes a licitatiei a fost de 97%. Procentul de obiecte vandute din cele scoase la licitatie este unul dintre principalii indicatori si, pentru piata vinurilor de colectie, acesta nu a coborat, in medie, sub 95% la licitatiile pe care Sotheby’s si Christie’s International le-au organizat, in 2009, la Londra, New York si Hong Kong.
Vanzarile au depasit usor asteptarile proprietarului, care miza pe mai putin de un milion de lire. Vedeta licitatiei a fost o cutie cu 12 sticle de Chateau Petrus din 1989, care a atins 29.900 lire, fata de 15.000-20.000 lire cat erau estimarile. Daca socotim ca organizatorului licitatiei ii raman 15% din pret, comision platit de cumparator, se poate spune ca vinul le prieste celor de la Sotheby’s.
De unde au venit insa cumparatorii? "As spune ca cel putin jumatate din loturile adjudecate au mers in Asia", a declarat Stephen Mould, sef al departamentului european de vinuri la Sotheby’s. Potrivit unui alt oficial al casei de licitatii, cumparatorii particulari din Asia si-au adju