Dacă vrei să te lămureşti exact ce taxe şi comisioane plăteşti pentru contul curent şi cardul aferent va trebui să te înarmezi cu multă răbdare. Site-urile băncilor îţi vorbesc frumos despre produsele oferite, cu multe adjective - dobânzi „mari”, comisioane „mici” - dar cifrele sunt mai întotdeauna listate în documente format pdf stufoase, care pe deasupra sunt şi „ascunse” prin linkuri cu vizibilitate scăzută de pe site-urile bănci
Dacă vrei să te lămureşti exact ce taxe şi comisioane plăteşti pentru contul curent şi cardul aferent va trebui să te înarmezi cu multă răbdare. Site-urile băncilor îţi vorbesc frumos despre produsele oferite, cu multe adjective - dobânzi „mari”, comisioane „mici” - dar cifrele sunt mai întotdeauna listate în documente format pdf stufoase, care pe deasupra sunt şi „ascunse” prin linkuri cu vizibilitate scăzută de pe site-urile băncilor.
Un raport al Comisiei Europene arăta că băncile româneşti încasează peste 83 de euro pe an de pe urma fiecărui client, de trei ori mai mult decât în Bulgaria. Iar lipsa de transparenţă joacă un rol important în asigurarea unor venituri „grase”.
Nu toate băncile au listele de tarife şi comisioane pentru conturile curente accesibile pe site, aşa că va trebui să sunaţi sau să vă deplasaţi la o sucursală a băncii pentru a obţine aceste informaţii. Pe site-ul CEC-ului, bunăoară, nu poţi afla care este comisionul lunar de administrare a unui cont curent, sau care este comisionul pentru un virament interbancar.
La fel şi în UE
Un raport al Comisiei Europene privind practicile bancare din Uniunea Europeana a remarcat faptul că modul în care băncile îşi informeză clienţii este în general foarte greu accesibil omului de rând.
Din cele 224 bănci evaluate, 66% prezentau informaţiile legate de taxe şi comisioane într-un mod atât de neclar, încât experţii care au întocmit