Recenta propunere a unei comisii prezidenţiale de a legaliza în România cea mai veche meserie din lume a inflamat de câteva zile Biserica, pe de o parte, şi pe unii reprezentanţi ai societăţii civile, pe de altă parte.
Dacă prima instituţie consideră că o astfel de măsură nu ar face altceva decât să degradeze societatea şi să prolifereze unele boli, formatori de opinie şi militanţi pentru drepturile omului consideră că iniţiativa ar încuraja traficul de “carne vie”. Însă, în alte ţări europene, prostituţia este practicată cu “acte în regulă”, iar femeile uşoare beneficiază de pensii şi de asigurări de sănătate şi plătesc impozite pentru serviciile prestate.
Conform unui recensământ efectuat anul trecut, în Turcia, unde este legalizată prostituţia, “activează” peste 300.000 de târfe, dar numai 20% din ele sunt “cu acte”. 100.000 din numărul total pot fi întâlnite numai în Ankara, capitala statului turc. Anual, “producţia” fetelor se ridică la colosala sumă de cinci miliarde de dolari. În prezent, guvernul turc dezbate problema înfiinţării unui sindicat naţional al curvelor.
Austria
Cea mai veche meserie a intrat în atenţia legiuitorilor, după ce Regina Maria Theresa a Austriei le-a alungat din ţară pe femeile de moravuri uşoare, la jumătatea secolului al XVIII-lea. Cum acest lucru nu a contribuit cu nimic la diminuarea fenomenului, “răul necesar” a trebuit reglementat. Astfel, de atunci până în zilele noastre, prostituţia a trecut treptat de la statutul de meserie tolerată la cel cu “acte în regulă” . Pentru a o practica, “fetiţele” au nevoie de autorizaţie. În schimb, au dreptul la asigurare socială.
Româncele vor protesta pe centură
Româncele vor demonstra împotriva propunerii de legalizare a prostituţiei. O asociaţie condusă de Mirela Zivari va organiza un marş pe şoseaua de centur