Semnele ieşirii din criză sunt principalul motiv pentru care germanii privesc cu optimism viitorul în contextul în care această ţară se pregăteşte, duminică, pentru alegeri legislative. Optimismul ridicat al fermanilor este surprins într-un sondaj dat publicităţii la Berlin.
Tot felul de veşti bune sunt puse în evindenţă de acest barometru al moralului consumatorilor: stabilitate a preţurilor, creşterea puterii de cumpărare, bune perspective pentru exporturile germane.
Doar şomajul rămâne ridicat şi va continua să crească. prognozele arată că anul viitor peste patru milioane de persoane nu vor avea un loc de muncă în Germania.
Mediile economice se simt însă liniştite şi de sondajele privind alegerile, cancelara Angela Merkel rămâne extrem de populară iar partidul ei conservator este creditat cu un scor onorabil.
Dacă nu intervine o surpriză de ultim moment, doamna Merkel va rămâne încă patru ani în funcţia de cancelar. Singura necunoscută este legată de coaliţie, cu cine va guverna pe viitor doamna Merkel, cu social-democraţii sau cu liberalii.
Actualul cancelar şi-a exprimat deschis dorinţa de a pune capăt actualei coaliţii cu formaţiunile de centru stânga şi de a se apropia de liberali, pentru a "înarma" mai bine Germania cu măsuri destinate să ducă la ieşirea din criză.
Să mai notăm în context că aceste alegeri au loc în condiţiile unei mari mobilizări a forţelor de ordine de teama unor atacuri teroriste. Al Qaida a ameninţat de mai multe ori Germania, dată fiind prezenţa soldaţilor germani în Afganistan.
Subiectul prezenţei în Afganistan a fost de altfel şi unul dintre subiectele aflate în centrul campaniei electorale.
Semnele ieşirii din criză sunt principalul motiv pentru care germanii privesc cu optimism viitorul în contextul în care această ţară se pregăteşte, duminică, pentru alegeri legislative. Optimismul ridica