Insolventa ofera un ragaz de timp companiilor in fata creditorilor, cu riscul unei reputatii grav afectate in piata si al pierderii partenerilor de afaceri, insa nu le scapa pe acestea de datorii. Restructurarea activitatii si reorganizarea creditelor sunt solutii care pot feri compania insolventa de intrarea in faliment, au fost de parere participantii la seminarul "Cum te poate proteja insolventa de creditori" organizat ieri de Ziarul Financiar.
Desi prezinta avantajele rescadentarii creditelor si taxarea inversa a TVA-ului, declansarea procedurii de insolventa nu este ferita de riscuri, putandu-se transforma intr-un faliment daca nu are loc o restructurare a companiei, au fost concluziile seminarului "Cum te poate proteja insolventa de creditori". Seminarul a fost organizat de ZF la hotelul Hilton din Capitala in parteneriat cu compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers, BDO Conti Insolvency, Piperea&Asociatii, Zamfirescu Racoti Predoiu, Vasile Deleanu si Asociatii, Stanescu, Milos, Dumitru& Asociatii si Casa de Insolventa Transilvania.
"Nu suntem vampiri, nu vrem sa vedem sange, dar datoriile trebuie platite, iar cele care nu vor fi achitate in acest an vor fi platite anul viitor", spune Aureliu Ilin, director al Directiei comerciale pentru IMM-uri in cadrul BRD.
Apelul companiilor la insolventa ca solutie pentru traversarea perioadei de criza sau pentru a redresarea activitatii s-a intensificat in acest an, cand au fost deschise 15.000 de dosare noi de insolventa, din care 4.000 au fosr initiate la cererea debitorului.
"Numarul de dosare noi de insolventa ar putea depasi in acest an 20.000, mai mult cu aproape 40% decat anul trecut, insa se inregistreaza o crestere de 300% fata de anul 2007. Pana in trimestrul al doilea al anului viitor nu vad o imbunatatire a situatiei, in privinta scaderii numarului de companii care