Pentru fiecare cartuş de tigări introdus în ţară, contrabandiştii plătesc câte un euro poliţistului de frontieră şi un euro vameşului, iar pentru ţigările ascunse în TIR-uri, vameşii cer 50 de euro pe bax, titrează Gazeta de Nord-Vest, iar Informaţia Zilei scrie că, doar aproximativ 30%-35% din cantitatea de lapte marfă preluată de procesatori de la micii producători este declarată conformă.
În Vama Halmeu a fost instituit în ultimii ani un adevarat sistem al şpăgii. Pentru a-şi putea desfăşura activitatea nestingheriţi, contrabandiştii achită o taxă pentru fiecare cartuş de ţigări pe care aceştia îl introduc în ţară. Poliţiştii de frontieră percep un euro pe cartuş, la fel şi vamesii. Taxarea se face fără discriminare, pentru orice cantitate de ţigări. Contrabandiştii care introduc ţigările în ţară ascunse în TIR-uri sunt taxaţi şi ei cu câte 50 de euro pentru fiecare bax. Cei care refuză să achite şpaga sau încearcă să introducă în ţară mai multe cartuşe de ţigări decât i-au spus poliţistului de frontieră sau vameşului sunt prinşi, alegându-se cu amenzi şi cu ţigările confiscate. Acestia apar apoi în comunicatele de presă ale Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, la capitolul realizări, scrie Gazeta de Nord-Vest.
Informaţia Zilei de astăzi scrie că, potrivit unor surse din cadrul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, aproximativ 30%-35% din cantitatea de lapte marfă preluată de procesatori de la micii producători este declarată conformă, ceea ce înseamnă și obținerea subvenției de 0,3 lei/litru.
Diferența de 65-70% este preluată ca lapte care nu se încadrează în condițiile de calitate și de igienă impuse de Uniunea Europeană (UE), mai ales din punct de vedere al numărului total de germeni și al numărului de celule somatice. Spre deosebire de micii producători care predau laptele