În adevăr, acesta a fost evenimentul şoc al precedentului sfârşit de săptămână, anume prezenţa pe podiumul de la Sala Palatului a celebrei orchestre olandeze Royal Concertgebouw Amsterdam. Este ansamblul unanim cotat a fi actualmente primul în clasamentul marilor colective simfonice ale lumii. Prin cultura şi funcţionalitatea sunetului pe partidele de instrumente, prin balansul sensibil al sonorităţilor, prin coeziunea sonoră a ansamblului ce se manifestă aidoma unui organism viu, aidoma unui instrument capabil să vibreze în actul comunicării muzicale.
Au fost premiere absolute pentru Bucureşti, pentru Festivalul enescian al muzicii! A concertat, de asemenea, pentru prima oară la noi dirijorul Mariss Jansons, directorul artistic al orchestrei. Concertul de sâmbătă seara a fost transmis în direct de importantul canal de televiziune francez "Mezzo", moment urmat de o emisiune dedicată în întregime vieţii muzicale româneşti. A fost prima transmisie de la noi realizată de acest prestigios canal media. Evident, conjunctura favorabilă datorată recentei intrări a ţării noastre în U.E. a atârnat greu. Dar, trebuie menţionat, în afara oricăror orgolii de tentă naţională, evenimente culturale, artistice, de excepţională valoare - evenimente neglijate anterior în contextul politic european - au existat în România; nu de azi, nu de ieri.
Revin la muzică; trebuie menţionat că prima vioară a ansamblului este deţinută actualmente de Liviu Prunaru, un tânăr muzician originar din ţara noastră, care a studiat la noi, şi-a desăvârşit studiile în Elveţia; este un artist ce desfăşoară în egală măsură o remarcabilă activitate muzicală camerală, de asemenea una solistică internaţională.
Au fost şi regrete. Acelea legate de faptul că nici unul dintre cele două programe de concert susţinute de muzicienii olandezi, nu a inclus nici o creaţie enescia