Fire albe, mătreaţă, piele uscată şi albicioasă, căderea părului, crampe musculare şi depresie pot fi simptome ale carenţei de biotină.
Vitamina B7 mai este cunoscută sub numele de biotină sau vitamina H. Este un element nutritiv indispensabil pentru organismul nostru şi poate fi găsit în anumite alimente, cum ar fi gălbenuşul de ou şi sfecla.
Totuşi, cea mai mare parte din biotina necesară organismului este sintetizată de bacteriile din intestin. Dacă flora intestinală funcţionează normal, atunci şi sinteza, respectiv absorbţia biotinei se realizează normal.
Ce este biotina?
Biotina este implicată în metabolismul zaharurilor şi grăsimilor. Ea ajută la transformarea zahărului în glucoza necesară funcţionării normale a celulelor. Atunci când nu este suficientă biotină, corpul nu poate folosi eficient zahărul şi apar simptome, cum ar fi crampele musculare sau alte dureri rezultate în urma exerciţiilor fizice. Biotina este foarte importantă şi în metabolismul grăsimilor. Lipsa acestei vitamine poate duce la pierderea elasticităţii şi culorii naturale a pielii şi, în cele din urmă, la boli de piele. La copii, cel mai comun simptom al carenţei de biotină este dermatita seboreică, în timpul căreia apar cruste galbene pe scalp, sprâncene şi pe pielea din spatele urechilor. La adulţi, dermatita seboreică se poate localiza şi în alte zone ale pielii. Alte simptome ale carenţei de biotină sunt ameţeala, oboseala, durerile de cap, inflamaţii ale cavităţii bucale.
Prelucrarea termică, păstrarea şi procesarea distrug biotina?
Biotina este relativ stabilă la căldură, lumină şi în prezenţa oxigenului. Un mediu puternic acid poate însă denatura această vitamină. În oul crud, biotina este legată de o glicoproteină numită avidină, care împiedică absorbţia vitaminei. În momentul în care oul este preparat termic, biotina se separă de