Pentru ca Romania sa aiba un Parlament unicameral si un numar mai mic de alesi, dupa cum a propus ieri presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie facuta la Palatul Cotroceni, trebuie sa fie parcursa o procedura greoaie si sa fie depasite mai multe obstacole. In primul rand, pentru a fi valabile rezultatele referendumului, trebuie sa se pronunte cel putin jumatate din romanii cu drept de vot. Apoi, indiferent de rezultatele consultarii poporului, este necesara revizuirea Constitutiei, proces in care revine un rol hotarator tocmai Camerei Deputatilor si Senatului. Adica, exact parlamentarilor, cei care vor fi afectati de masurile avansate.
Iar majoritatea liderilor de partid s-au grabit deja sa respinga propunerile presedintelui Traian Basescu, acuzandu-l pe seful statului de "demagogie si scamatorie politica", de "disperare" inaintea alegerilor prezidentiale. Unii politicieni au spus ca ar fi de acord cu ideea reducerii numarului de parlamentari, dar spun ca un astfel de subiect nu ar trebui sa fie dezbatut sub presiunea campaniei. Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari sunt teme ce vor figura insa cu siguranta pe agenda de campanie a presedintelui. Teme vor fi, cel mai probabil, si argumentele invocate de acesta, inclusiv acela ca un Parlament unicameral ar scadea riscul de trafic de influenta si ar mai reduce "clasa privilegiatilor cu pensii speciale, cu venituri speciale, cu sume forfetare".
"M-am adresat presedintilor celor doua Camere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar in vederea organizarii unui referendum national prin care sa consultam poporul, poporul suveran, asa cum este descris de Constitutie, cu privire la doua aspecte". Asa si-a inceput declaratia-bomba presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Concret, presedintele a anuntat ca le va cere romani