Avocatii cer statului sa protejeze datornicii la banci intrati in imposibilitate de plata printr-o lege care sa reglementeze falimentul persoanelor fizice.
Gheorghe Piperea, managing partener la Piperea&Asociatii, birou de avocatura specializat in faliment si insolventa, este initiatorul unui proiect legislativ menit sa reglementeze insolventa persoanelor fizice, aflat in prezent in dezbatere parlamentara.
"O reglementare a insolventei persoanelor fizice este imperios necesara. Desi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice aflate intr-o stare de supraindatorare nu au niciun fel de protectie. Cred ca va fi bine si pentru banci, desi unii bancheri resping un astfel de proiect", a spus Piperea, in cadrul seminarului "Cum te poate proteja insolventa de creditori", organizat de Ziarul Financiar.
El a adaugat ca Romania si Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeana care nu au reglementat insolventa persoanelor fizice. Principalii beneficiari ai acestei legi vor fi persoanele disponibilizate sau care au avut reduceri drastice de salariu si au contractat credite pe care nu le mai pot acoperi in prezent, precum si bancile, care nu vor mai fi nevoite sa constituie provizioane pe perioada procedurii de insolventa.
Cresterea costurilor de finantare precum si inrautatirea situatiei economice au pus presiune asupra capacitatii clientilor bancilor de a rambursa creditele. "Nu suntem vampiri, nu vrem sa vedem sange, dar datoriile trebuie platite", a spus Aureliu Ilin, director al Directiei comerciale pentru IMM-uri in cadrul BRD. In cadrul seminarului, participantii au mai dezbatut subiecte precum avantajele si riscurile insolventei, alternativele la insolventa.
Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers, BDO Conti Insolvency, Piperea&Asociatii, Zamfirescu Raco