În prima apariţie din acest an, revista Societăţii Academice de Medicină a Familiei, PRACTICA MEDICALĂ, se remarcă în mod deosebit, mai întâi, „Editorialul“ prof. asoc. dr. Adrian Restian, Rezerva de creier, având drept obiect modificările structurale cerebrale din demenţe şi îndeosebi din boala Alzheimer (BA) (...)
.. şi constatările relativ recente că „o activitate intelectuală, o activitate socială şi chiar o activitate fizică susţinută pot contribui la prevenirea bolii“, în acest sens fiind citate rezultatele convingătoare ale unor studii de anvergură, printre care unele care au demonstrat că „procesul de învăţare stimulează neurogeneza“ ori că „solicitarea informaţională influenţează metabolismul neuronal, duce la apariţia de noi dendrite şi chiar de sinapse noi“, astfel încât „în prevenirea şi tratamentul BA trebuie să avem în vedere nu numai tratamentul farmacologic, ci şi tratamentul nefarmacologic“, obiectivul fiind acela de „a menţine creierul în actualitate, în stare Publicitate de funcţiune, pentru că dacă nu îl folosim, îl pierdem“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală. În prima apariţie din acest an, revista Societăţii Academice de Medicină a Familiei, PRACTICA MEDICALĂ, se remarcă în mod deosebit, mai întâi, „Editorialul“ prof. asoc. dr. Adrian Restian, Rezerva de creier, având drept obiect modificările structurale cerebrale din demenţe şi îndeosebi din boala Alzheimer (BA) (...)
.. şi constatările relativ recente că „o activitate intelectuală, o activitate socială şi chiar o activitate fizică susţinută pot contribui la prevenirea bolii“, în acest sens fiind citate rezultatele convingătoare ale unor studii de anvergură, printre care unele care au demonstrat că „procesul de învăţare stimulează neurogeneza“ ori că „solicitarea informaţională influenţează metabolismul neuronal, duce la apariţia de n