Nu demult, Monica Pillat a întocmit un extrem de interesant volum al corespondenţei dintre părinţii ei, Dinu şi Cornelia (Nelli) Pillat sub titlul Biruinţa unei iubiri. Şi tot ea a îngrijit o nouă ediţie în traducere românească a romanului Zbor în libertate, scris în engleză (The Flight of Andrei Cosmin) de mătuşa sa Pia Pillat, sora lui Dinu, cei doi copii ai poetului Ion Pillat. Recent, ea a făcut să apară un nou florilegiu epistolar Pagini din corespondenţa cu familia Pillat, supraintitulat semnificativ Sufletul nu cunoaşte distanţele (Ed. Humanitas), relevată ca talentată prozatoare, din păcate, târziu.
Cum ştiu din romanul amintit, ea, împreună cu soţul ei, Mihai Fărcăşanu, au fost siliţi să fugă din ţară în 1946, spre a evita o grea condamnare politică, amândoi îneverşunaţi opozanţi ai regimului comunist, abia instalat, ea, ca descendentă a marelui I. C. Brătianu, poetul Ion Pillat, pe linie maternă, era nepot al acestuia, iar Mihai, ca şef al Tineretului Liberal.
Scrisorile sunt grupate în două mari secţiuni: I "Despărţiţi de vremuri (1947-1958)", II "Umbrele cărţilor nescrise". Ele încearcă, pe de o parte, să reconstituie "dramatica scenă a României comuniste pe care s-au desfăşurat destinele familiei Pillat", cum ne informează şi editoarea, iar pe de alta, caută să adune "firele, risipite prin epistole, ale unor cărţi pe care Pia a visat să le scrie de-a lungul timpului, dar nu a ajuns". Până la un moment dat, scrisorile ei au fost transmise prin intermediari, de obicei angajaţi din legaţiile străine. Cele dintre 1947-1958, aflăm din aceeaşi notă asupra ediţiei, au fost distruse din teama unor eventuale percheziţii, iar după arestarea lui Dinu Pillat, în 1959, cele mai multe sunt cifrate de ambele părţi, folosind nume schimbate.
Înainte de a lua cunoştinţă de atât de emoţionantele scrisori ale Piei, care va reveni