Renunţaţi la grăsimi şi faceţi zilnic mişcare ca să nu vă îngrăşaţi.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, internări şi handicap la adulţi. Studiile arată că peste 17 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale, iar România este „fruntaşă”. „Este importantă prevenţia la adulţi şi bătrâni, dar este mult mai eficientă la copii”, declară cardiologul Florin Mitu. Specialiştii susţin că aplicând câteva metode simple de prevenire a bolilor de inimă se reduce mortalitatea cu 80%.
Mâncaţi peşte, fructe şi legume
„Printr-o modificare simplă a stilului de viaţă vă puteţi prelungi existenţa”, afirmă şi cardiologul Dan Deleanu. Mai exact, aveţi grijă să vă păstraţi nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale şi să nu vă îngrăşaţi. În plus, renunţaţi la sare şi mâncaţi multe fructe, legume, dar şi peşte. Potrivit studiilor, o treime dintre cei care au făcut atacuri de inimă au suferit de obezitate.
Specialiştii recomandă efort moderat cel puţin o jumătate de oră pe zi, minimum 4 zile pe săptămână, cel mai la în demână fiind mersul pe jos, aproximativ 3 kilometri zilnic. O cincime dintre cei cu infarct şi o zecime dintre cei cu ac ciden te vasculare au suferit de sedentarism.
Persoanele deja bolnave de inimă trebuie să renunţe definitiv la fumat. Ţigările cresc tensiunea arterială şi frec venţa cardiacă. Nici abuzul de al co ol nu se recomandă, pentru că duce la hi per tensiune arterială şi la accidente cerebrale. Acestea pot apărea dacă beţi mai mult de 500 ml de vin pe zi, 3 doze de bere sau 200 ml băuturi tari.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, duminică, 27 septembrie, la ora 10.30 are loc un cros în Parcul Carol din Capitală. Acolo vă puteţi cântări şi afla care este greutatea ideală pe care ar trebui să o aveţi