Guvernul a decis ca, din 2010, să majoreze impozitele şi taxele locale cu aproximativ 20%, prin majorarea valorii impozabile a clădirilor. Cresc de asemenea şi taxele pe mijloacele de transport, taxe percepute de primării. Codul Fiscal prevede actualizarea valorii de bază (la care se aplică impozitele) odată la trei anii cu rata inflaţiei. Astfel, creşterea media a impozitelor datorate autorităţilor locale va fi de 20%. In cazul clădirilor, noua valoare de referinţă pentru metru
Guvernul a decis ca, din 2010, să majoreze impozitele şi taxele locale cu aproximativ 20%, prin majorarea valorii impozabile a clădirilor. Cresc de asemenea şi taxele pe mijloacele de transport, taxe percepute de primării.
Codul Fiscal prevede actualizarea valorii de bază (la care se aplică impozitele) odată la trei anii cu rata inflaţiei. Astfel, creşterea media a impozitelor datorate autorităţilor locale va fi de 20%.
In cazul clădirilor, noua valoare de referinţă pentru metrul pătrat construit este 806 lei, faţă de 669 lei în ultimii patru ani. Cota de impozitare este de 0,1% în cazul persoanelor fizice. Însă, după aplicarea unor coeficienţi pentru rangul localităţii şi zonă - cota poate urca până la 0,26% la apartamentele amplasate central, în oraşe mari.
Spre exemplu, în Capitală, pentru un apartament de patru camere în zona A (ultracentral) se plăteşte acum un impozit de 229 de lei, deci, dacă Consiliul General al Municipiului Bucureşti va fi de acord să crească valoarea impozabilă cu 20%, impozitul va ajunge la 275 de lei. Pentru un apartament de trei camere în zona B (Crângaşi, de exemplu), impozitul este acum de 157 de lei şi va ajunge la 189 de lei. Impozitul la un apartament de două camere din zona C (Berceni) sare de la 101 la 121 de lei, iar pentru o garsonieră din zona D (Rahova) se vor plăti în jur de 85 de lei.
În cazul terenurilor intravilane,