Referendumul privind unicameralismul propus de Traian Basescu pentru ziua alegerilor prezidentiale este o miscare electorala abila, dar si o initiativa reformatoare salutara.
Unicameralism salutar
Pe fond, nu exista niciun motiv pentru care Romania sa aiba un Parlament bicameral. Aceasta forma de organizare este specifica statelor federale si multinationale. Iar acolo unde exista doua camere, ele au atributii bine delimitate. Niciuna dintre cele doua conditii nu este indeplinita in Romania.
Parlamentarii au sarit deja ca muscati de sarpe: ne intoarcem la dictatura, atac la democratie! Mi-e greu sa cred ca in 13 tari ale UE care au parlamente unicamerale, domneste dictatura. Suedia si Danemarca, de exemplu, or fi modele de totalitarism?
Un Parlament unicameral este mai ieftin. E drept ca nu judecam democratia in termeni de cost, dar asta cat timp vorbim despre o institutie eficienta. Dar cand o institutie consuma enorm si nu produce mai nimic, intra in discutie si costul. Lenea si dezinteresul nu sunt manifestari democratice.
Pana la urma, reducerea numarului de parlamentari este o modalitate eficienta de reformare a clasei politice si trebuie salutata.
Miscarea electorala abila
Exista insa si o componenta esentilamente electorala in demersul lui Traian Basescu: momentul ales pentru referendum.
Traian Basescu da, prin propunerea sa, o lovitura electorala de marca. Tema este foarte populara, iar adversitatea poporului fata de Parlament, pe care il socoteste un cuib de trantori imbuibati si corupti, este foarte posibil sa aduca foarte multi oameni la vot.
In orice caz, cu mult mai multi decat ar fi venit la scrutinul prezidential. Iar Traian Basescu stie ca prezenta mare este in avantajul sau, iar absenteimul masiv a fost in ultima vreme exact in tabara sa, adica e