Summitul G20 de la Pittsburgh se va încheia vineri, 25 septembrie, după două zile de discuţii. Liderii ţărilor importante din punct de vedere economic par decişi să ajungă la un accord în legătură cu primele acordate bancherilor şi traderilor. La insistenţa ţărilor în curs de dezvoltare, statele bogate au acceptat şi o reformă a FMI, reformă în urma căreia ţările emergente vor avea un rol mai important în organizaţie.
Summitul G20 de la Pittsburgh se va încheia vineri, 25 septembrie, după două zile de discuţii. Liderii ţărilor importante din punct de vedere economic par decişi să ajungă la un accord în legătură cu primele acordate bancherilor şi traderilor, de pildă.
La insistenţa ţărilor în curs de dezvoltare, statele bogate au acceptat şi o reformă a Fondului Monetar Internaţional - reformă în urma căreia ţările emergente vor avea un rol mai important în sânul organizaţiei. Ele vor dispune de un drept de vot sporit - plus cinci la sută. Un fel de a recunoaşte că ţările până acum slab reprezentate în FMI au o influenţă tot mai mare asupra economiei mondiale.
Aceasta este a treia întâlnire la vârf a grupului G20 al puterilor industriale şi emergente de la declanşarea crizei economice.
“Ţările membre au conlucrat mai mult decât oricând şi au făcut-o pentru că le-a fost teamă şi au înteles că nu era momentul rivalităților ci al armoniei” a remarcat Dominique Strauss Kahn, directorul Fondului Monetar Internațional.
Speranța este că acest spirit de conlucrare va marca şi această întâlnire din Triunghiul de Aur, centrul oraşului Pittsburgh fiind protejat de un dispozitiv masiv de securitate, dispozitiv pus deja la încercare de sute de anarhişti şi activişti anti-globalizare.
“Distanța dintre săracii Americii şi elitele bogate care compun grupul G20 şi care decid soarta lor şi a altor miliarde din lumea a treia este mai mare decât oricând