Germanii aleg duminica un nou Bundestag, dupa patru ani de coalitie transpartinica intre conservatori (CDU) si social-democrati (SPD). Dupa o campanie electorala plictisitoare, cancelarul Angela Merkel are toate sansele sa-si pastreze postul. Alegerile nu sunt insa lipsite de miza, pentru ca vor decide cu cine va guverna CDU si, implicit, care vor fi strategiile de redresare economica ale celei mai mari economii europene.
Conform tuturor sondajelor de opinie realizate pana ieri, cancelarul Merkel nu are de ce sa fie nelinistit cu privire la viitorul sau in fruntea guvernului Germaniei. Chiar daca in ultimele saptamani au inceput sa piarda teren, crestin-democratii, alaturi de aliatii lor traditionali din Bavaria, Uniunea Crestin-Sociala, au un avantaj confortabil in sondajele de opinie in fata SPD. Potrivit celui mai recent studiu social-electoral, realizat de institutul Forsa si publicat de Stern, CDU are 35% din intentiile de vot, cu 9 procente mai mult decat SPD, si, in cazul in care nu are loc un cutremur politic greu de imaginat, va fi insarcinat de presedintele Horst Köhler sa formeze guvernul. Intrebarea-cheie a scrutinului este insa cu cine va guverna inca patru ani "fiica pastorului din Est".
Visul cancelarului, declarat inca din 2005, este o alianta electorala cu liberalii din Partidul Democratilor Liberi (FDP), condusi de Guido Westerwelle, insa planurile lui Merkel depind de procentul pe care formatiunea de pe aceeasi parte a esichierului politic il va obtine duminica. Sondajele si numarul mare de nehotarati arata ca acei 13% cu care este creditat FDP ar putea sa nu fie suficiente pentru a rotunji majoritatea de guvernare in Bundestag, astfel ca Merkel s-ar putea vedea din nou in situatia din 2005, cand scorul strans a obligat-o sa intre in "marea coalitie" cu SPD. Ca si in 2005, garantia accesului la fotoliul de cancelar pentr