Românii primesc din ce în ce mai puţine beneficii: unele antitermice nu mai sunt gratuite pentru copii, iar adulţii nu mai pot face analize fără bani. Sursa: Codrin Prisecaru
În încercarea disperată de a face economii la buget, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) taie, rând pe rând, din beneficiile pe care le aveau pacienţii. În urma modificării listei de medicamente compensate, făcute la începtul acestei luni, copiii nu mai primesc gratuit anumite medicamente contra febrei, tusei ori vitamine. În plus, cardiacii nu îşi mai pot face analiza pentru colesterol decât contra cost, diabeticii plătesc pentru anumite analize, iar tratamentele de recuperare au ajuns deja un lux.
Nici sistemul care trebuia să monitorizeze mai atent asiguraţii nu funcţionează, şi asta în beneficiul statului. Copii, pensionari, studenţi figurează în calculatoarele medicilor ca neasiguraţi.
Pilule prescrise cu zgârcenie, inclusiv copiilor
Medicii spun că se lovesc zilnic de probleme şi că ajung să se certe cu pacienţii din cauza lipsurilor. „La copii nu mai putem prescrie gratuit antitermice, iar micuţii au cea mai mare nevoie de astfel de medicamente pentru că fac tot timpul infecţii respiratorii. A scoate nurofenul de pe lista de gratuităţi este ca şi cum s-ar scoate pâinea din alimentaţie”, crede medicul de familie Remus Lupu, din Ilfov.
Reprezentanţii CNAS susţin însă că medicii au la dispoziţie alte antitermice mai ieftine, pe care le pot prescrie în continuare gratuit. „S-au scos de pe lista de gratuităţi antitermicele cu aromă de portocale şi de căpşuni, dar se găsesc altele mai ieftine”, spune Augustus Costache, consilier la CNAS.
Medicii susţin însă că medicamentele care au înlocuit nurofenul nu sunt potrivite pentru sugari.
Totodată, micuţii nu mai beneficiază nici de antitusive ori