Noul Guvern de la Chişinău, învestit vineri, ar putea reînnoi tensiunile diplomatice cu România, după o uşoară ameliorare iniţială a relaţiilor bilaterale, comentează Radio Free Europe/Radio Liberty, în pagina electronică.
Noul cabinet pro-european al Republicii Moldova a anunţat, vineri, că doreşte încheierea unui tratat politic cu România, în condiţiile în care Bucureştiul a refuzat anterior să semneze un tratat politic cu statul vecin fost sovietic, pentru a nu confirma astfel pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care Uniunea Sovietică anexa provincia românească Basarabia, care acoperă majoritatea teritoriului de astăzi al Republicii Moldova.
Diversele Guverne post-comuniste ale României au propus în schimb semnarea unei "declaraţii de integrare europeană", însă ideea a fost respinsă în repetate rânduri de R.Moldova, pe parcursul celor opt ani de regim comunist pro-rus, înlăturat după alegerile din 29 iulie.
România nu a comentat încă solicitarea Guvernului moldovean privind semnarea unui asemenea document.
Relaţiile dintre cele două ţări, care împărtăşesc o limbă şi o istorie comune, au cunoscut o ameliorare după victoria opoziţiei în alegeri, Chişinăul eliminând obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români. Bucureştiul s-a oferit să fie "avocatul" R.Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.