Guvernul croat a dat un semnal important de determinare in combaterea coruptiei – una dintre cerintele pentru intrarea in UE – concediind conducerea Companiei nationale de electricitate (HEP), cea mai mare intreprindere de stat din tara. Masura a fost luata cu putin timp inaintea reluarii, pe 2 octombrie, a negocierilor de aderare, suspendate timp de noua luni in urma veto-ului Sloveniei, cu care Croatia are un diferend teritorial. Purtatorul de cuvant al guvernului de la Zagreb, Zlatko Mehun, a declarat ca "unul dintre motivele demiterii este suspiciunea de abuz de autoritate, in baza careia biroul procurorului general al statului a cerut o ancheta".
Parchetul croat a anuntat deschiderea unei anchete de coruptie impotriva a cinci membri de rang inalt din conducerea HEP, fara sa dezvaluie identitatea acestora. Potrivit presei croate, printre cei anchetati se afla presedintele companiei, Ivan Mravak, demis de guvern impreuna cu cinci membri ai consiliului director. Printre altele, ei sunt banuiti ca i-au platit timp de patru ani salariu unui membru marcant al partidului aflat la putere in Croatia, fara ca acesta sa fie angajat al HEP. Aceeasi persoana ar fi beneficiat si de un apartament cumparat de la HEP la un pret preferential, mai mic decat cel al pietei.
Scandalul de coruptie de la Compania nationala de electricitate reflecta lipsa de transparenta a companiilor publice conduse de persoane promovate deseori datorita relatiilor sau apartenentei la un partid sau altul, comenteaza presa croata.
Uniunea Europeana este extrem de exigenta in privinta combaterii coruptiei, una dintre lectiile invatate in urma aderarii Romaniei si Bulgariei in 2007 fiind, pentru unele state, aceea ca s-a facut o greseala permitandu-se aderarea inainte ca standardele europene in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate sa fie atinse – se arata int